Българският суперкомпютър Discoverer, част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU, оперативно

...
Българският суперкомпютър Discoverer, част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU, оперативно
Коментари Харесай

Българският суперкомпютър Discoverer оперативно постигна и надмина планираната изчислителна мощност

Българският суперкомпютър Discoverer, част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU, оперативно реализира и надмина плануваната изчислителна мощ и продуктивност. Параметрите на машината бяха изпитани по време на проби, които се правят през последната седмица от компанията снабдител на машината -„ Атос “, световен водач в региона на цифровата промяна.

При 100% натоварване на мощностите Discoverer показа отлични резултати, като производителната мощност доближи 4.518 петафлопа, при планувани 4,44 петафлопа, а регистрираната върхова продуктивност е 6,006.37 петафлопа, при заложени 6 петафлопа.

„ Тестовете дават убеденост, че машината ще бъде включена в международната ранглиста за продуктивност на суперкомпютри „ Топ 500 “, съобщи ръководителят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев. Срокът за кандидатстване в класацията е 11 юни 2021 година и екипът на „ Суперкомпютър Петаскейл- България “ е внесъл нужните документи в международната организация. „ На кое тъкмо място ще сме в тези 500 ще разберем, когато бъде оповестен цялостният формален лист, само че по-важното е, че България ще бъде част от тази международна ранглиста “, съобщи Петър Статев, който е и ръководител на Управителния съвет на консорциум „ Суперкомпютър Петаскейл – България “.

Включването на Discoverer измежду първите 500 високопроизводителни машини в интернационален мащаб ще сложи страната ни на международната карта на високотехнологичните страни и ще я трансформира в цифров хъб в Югоизточна Европа.

„ Суперкомпютър Петаскейл– България “ е консорциум, който сплотява познанията на организациите - членове и над 15 години опит в приложните науки. Водещ сътрудник в организацията е София Тех Парк. Консорциумът е реализатор на плана за основаване на суперкомпютър, част от мрежата на EuroHPC JU у нас. Той се нарежда на територията на София Тех Парк. Проектът се финансира от бюджетите на българската страна и EuroHPC JU.

Основната цел на суперкомпютъра в България е да поддържа редица научноизследователски и иновационни действия, да подтиква индустрията, основана на потреблението на технологии за преструване, моделиране и оптимизация. Капацитетът на машината може да бъде употребен в доста приложни области за потребностите на огромен брой обществени и частни консуматори, в това число дребни и междинни предприятия на българско, районно и европейско равнище. Системата ще бъде усъвършенствана да работи в голям брой научни области, в това число биоинформатика, фармация, молекулярна динамичност и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, битката с климатичните промени и други

Капацитетът на компютърната система в България ще бъде допълнен от още 4 петаскейл суперкомпютъра, част от мрежата EuroHPC JU, които ще бъдат позиционирани в Люксембург, Словения, Чехия, Португалия, както и от 3 pre-exascale суперкомпютъра във Финландия, Италия и Испания.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР